Tel. 937 362 760

ASCENSOR DE SANTA JUSTA A LISBOA

by / Dijous, 23 Juliol 2015 / Published in Ascensors per el món

Fitxa tècnica ASCENSOR DE SANTA JUSTA A LISBOA

elevador santa justa anticcabina santa justa

Tipus: Ascensor Elèctric

Any de construcció: 1902

Recorregut: 45m

Número de cabines: 2

Número de parades: 2

Capacitat: 24 persones per ascensor

 

Ja ha passat un mes des de la nostra primera entrada! Així que avui, us parlarem d’un nou ascensor peculiar que hi ha pel món: l’Elevador do Carmo, o més conegut com a l’Elevador de Santa Justa de Lisboa. És l’únic ascensor públic que hi ha a Lisboa, ja que els altres elevadors que hi han: Elevador da Glória, da Bica i do Lavra són més aviat funiculars.

 

Aquest elevador, que en realitat són dos ascensors disposats en una mateixa estructura metàl·lica d’estil neogòtic, van ser dissenyats per l’enginyer Raoul Mesnier de Ponsard, i quan un puja l’altre baixa, així el que puja fa de contrapès del que baixa. D’aquesta manera, ens ajudem de la gravetat per contrarestar la càrrega a alçar, disminuint la mida del motor i tenint, per tant, un consum inferior. A més, l’ascensor també és més eficient, perquè en el mateix viatge pot transportar el doble de persones, ja que el pes que estaria ocupat habitualment per un contrapès, en aquest cas l’ocupa una cabina que s’omple de gent. Això és possible en aquest cas, perquè sempre hi ha molts viatgers, tant per pujar com per baixar.

 

Aquests ascensors van ser una revolució en el seu moment, ja que unien el carrer de Santa Justa, situat al barri de la Baixa Pombalina amb la Praza do Carmo al barri del Chiado, dos barris de la capital portuguesa separats per un desnivell molt important. Actualment el seu funcionament és gairebé turístic, ja que hi ha altres opcions gratuïtes per salvar aquest desnivell, però evidentment no tenen l’encant i la vista panoràmica que tenen aquests. A més, a dalt de tot, pujant unes escales, hi ha una plataforma amb un bar on pots tenir una magnifica vista 360º de la ciutat. El preu de dos viatges és de 5€ (2014).

 

Al començament, aquests ascensors eren de vapor, però ja a l’any 1907 els van modificar substituint les màquines de vapor existents, per màquines elèctriques, de millor rendiment. Aquests ascensors admetien 20 persones en el viatge de pujada, però només 15 en el de baixada.

 

Si algun dia aneu a Lisboa, no deixeu de visitar-los, que segur que valdrà la pena!

 

Vejo vocês em breve amigos!

 

by Sole

TOP